Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport
  • Vilat në Parkun e Liqenit, Malltezi: Lame para 2 viteve bënte "lolon", sot për interesat e Ramës legalizon ndërtime të paligjshme
  • Itali, dështon edhe raundi i dytë për zgjedhjen e Presidentit
  • Shpronësimet, vijon protesta e qytetarëve në Vlorë, kundërshtojnë me forcë shembjen e banesave
  • Reshjet e shiut, rrëshqitje dheu në aksin Elbasan-Gjinar, bllokohet qarkullimi për mjetet e rënda
  • Nishani dekreton Floreta Faber Ambasadore në SHBA
  • Nishani takon Drejtorin e Përgjithshëm për Zgjerimin në KE: Gjithëpërfshirja është kyçe për realizimin e reformave
  • Konstituohet Komisioni Hetimor për Tatimet, Gjylameti zgjidhet Sekretare, Ristani kryetar dhe Klosi nënkryetar
  • Gjobitet me 50 dollarë John Kerry, nuk pastroi borën para shtëpisë së tij

Rriten me 40% kreditë e këqija, 90 milionë euro kredi të humbura vetëm në 2012

Rriten me 40% kreditë e këqija, 90 milionë euro kredi të humbura vetëm në 2012

Shuma e kredive të dhëna nga bankat dhe që këto të fundit nuk kanë shpresë se do t’i marrin më, ka arritur në plot 310 milionë euro në fund të vitit 2012, nga rreth 220 milionë euro në fund të 2011, duke arritur në një të tretën e huave gjithsej me probleme. Shuma që bankat nuk shpresojnë se do të rikuperojnë më nga kredia që ato kanë dhënë për biznesin privat apo për individët është rritur në mënyrë të frikshme, me 40%, vetë gjatë vitit 2012, duke arritur në 310 milionë euro, nga 220 milionë euro në fund të 2011. Të dhënat janë llogaritur në bazë të nivelit të kredive të këqija dhe stokut të huasë, që publikohen nga Banka e Shqipërisë. Totali i huave me probleme në fund të vitit 2012 arriti në 22.76% të totalit, sipas Bankës së Shqipërisë, duke arritur në nivelin më të lartë që nga viti 2000, kohë kur sistemi bankar, në pjesën më të madhe shtetëror, po ristrukturohet duke fshirë gjithë huat me probleme . Në total, huat me probleme në sistemin bankar, në vlerë absolute kanë arritur në 914 milionë euro, nga e cila një e treta konsiderohen të humbura. Në raport me prodhimin e brendshëm bruto, kreditë problematike të sistemit bankar kanë arritur në rreth 10% të tij. Pasi kanë qëndruar në nivele të ulëta nga viti 2001, huat jo performuese filluan të rriteshin me shpejtësi që nga fundi i vitit 2008, kohë kur sistemi bankar shqiptar filloi të ndiente pasojat e krizës financiare globale nga njëra anë dhe ekonomia shqiptare filloi të ngadalësonte ndjeshëm ritmet e rritjes, që zbritën nga 8% në 2008-n, në 2-3% në 2009-2012. Në krahasim me fundin e vitit 2011, huatë problematike janë shtuar me gati 4 pikë përqindjeje, duke ngadalësuar gjithsesi ritmet e rritjes, në krahasim me 5.3% që u ngrit ky tregues në raport e fundin e 2010-s. Ndërsa ai arriti nivelin maksimal në nëntor 2012 me 23%, sipas të dhënave nga Shoqata e Bankave, u ul më pas në dhjetor, nën këtë nivel. Ritmin më të shpejtë të rritjes e ka shënuar treguesi i huave të humbura, që u shtua me 2.3 pikë përqindje përgjatë 2012-s; ndërsa huat e dyshimta dhe ato nënstandarde u rritën përkatësisht me 1.3 dhe 0.5 pikë përqindjeje.

Tuesday, March 12, 2013 - 11:04
Total votes: 50