Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport
  • Arrestohen deputetët Tom Doshi dhe Mark Frroku
  • Përmbyset kamioni në “Rrugën e Kombit”, 2 persona të bllokuar brenda tij
  • Gjinushi: Heqja e mandatit të Doshit dhe Frrokut, rast i paprecedent
  • Fillon komisioni parlamentar për dekriminalizimin
  • Miratohet kërkesa Prokurorise per arrestimin e Tom Doshit dhe Mark Frrokut
  • Nis seanca plenare, diskutohet kërkesa e Prokurorisë për arrestimin e Doshit dhe Frrokut
  • Rrëshqitja e dherave në Rrugën e Kombit, ARRSH: Ka bllokuar 3 korsi, kalimi bëhet vetëm me një korsi

Restauratorët e rinj nisin punën në qytetin e Gjirokastrës

Restauratorët e rinj nisin punën në qytetin e Gjirokastrës

Në kuadër të “Kampit të 10-të Ndërkombëtar të Restaurimit” të çelur së fundi në qytetin e gurtë të Gjirokastrës, një grup prej 35 restauratorësh të rinj, jo vetëm nga Shqipëria por edhe nga vende të ndryshme të Evropës, po punojnë për kthimin në identitet të disa objekteve “Monument Kulture” në qytetin e Gjirokastrës. Ndërhyrjet në këtë drejtim po realizohen në banesat e gurta të Babametos, Gurgajt, Skëndulit, etj. Kjo nismë ka qenë dhe një vit më parë dhe u pa si një projekt që ndihmon jo pak në trashëgiminë kulturore shqiptare që ka jo pak probleme sot. Koordinatorja së këtij kampi restaurimi, Lejla Haxhiç, theksoi se ashtu si edhe vitin e kaluar puna e të rinjve restauratorë është shtrirë për kthimin në identitet të komplekseve muzeale në lagje të ndryshme të qytetit të gurtë. “Për dy javë rresht të rinjtë pjesëmarrës në kampin e restauratorëve krahas leksioneve teorike në lidhje me trashëgiminë kulturore do të punojnë dhe për kryerjen e disa ndërhyrjeve të vogla restauruese në katër objekte “Monument Kulture” në qytetin e Gjirokastrës. Synohet që punime te tilla të kryhen në përputhje me profilin arkitektonik të këtyre godinave të gurta”, cilëson në fjalën e saj koordinatorja Haxhiç. Këto objekte u përzgjodhën për restaurim pas një fushate aplikimesh për pronarët e banesave karakteristike, të cilët kërkojnë asistencë teknike për mirëmbajtjen e këtyre shtëpive. Në këtë drejtim pesë banesa të gurta u restauruan gjatë vitit të kaluar ndërkohë që kthimi në identitet edhe i katër banesave të tjera do të vijojë gjatë “Kampit të 10-të Ndërkombëtar të Restaurimit”. “Me kapacitetet njerëzore dhe teknike që disponojmë ne nuk marrim përsipër të kryejmë volume të mëdha restaurimi por megjithatë do të japim kontributin tonë për mirëmbajtjen e këtyre objekteve muzealë”, tregon koordinatorja Haxhiç. Ky projekt mundësohet si një bashkëpunim i fondacionit suedez “Trashëgimia Kulturore pa Kufij”, me Ministrinë e Kulturës dhe organizmat e tjerë të trashëgimisë kulturore në rang kombëtar dhe lokal. Përpara disa ditësh organizata “Trashëgimia Kulturore pa Kufij” në bashkëpunim edhe me Ministrinë e Kulturës, përfundoi restaurimin e plotë të banesës së gurtë të Babametos.
 

Friday, April 26, 2013 - 11:49
Total votes: 6